Kvalitetni in udobni avtosedeži

AvtosedežiAvtosedeži so kot otroški avtosedeži v vozilih namenjeni udobnemu in varnemu prevozu otrok in dojenčkov v cestnem prometu. Pred nekaj leti se je cestno prometni zakon spremenil, ter področje prevoza otrok in dojenčkov v vozilih v cestnem prometu na novo pregledal in preučil, ter določil nove predpise, standarde, omejitve in pravila. Ob novih določilih iz cestno prometnega zakona so se pojavile številne dileme vseh udeleženih; proizvajalcev, prodajalcev, uporabnikov in drugih.

Po pravilih cestnega prometa so otroški avtosedeži pri prevozu otrok v vozilu obvezni za vse otroke, ki v višino merijo manj kot 1,5 m. Pri vožnji v vozilu, ki je udeleženo v cestnem prometu morajo biti pred nevarnimi posledicami trka ali prometne nesreče, otroci zavarovani z zadrževalnim sistemom.

Avtosedeži so se razdelili v tri skupine, glede na ustrezen in otroku v avtosedežu primeren zadrževalni sistem. Pri dilemi kateri avtosedeži v ponudbi so primerni za otroka, predpis in določilo navaja, da se v primeru take dileme najlažje odločimo in orientiramo po telesni masi otroka. Poleg tega so pri izbiri avtosedeži razdeljeni v tri glavne skupine, vse z namenom, da bo odločitev pri izbiri. Tako imamo skupino lupinica, ki je namenjena najmanjšim potnikom, sledi skupina otroški avtosedeži in nazadnje skupna sedežev, ki jim pravimo jahači.

Vsekakor avtosedeži, ko se odločamo za njihov nakup, povzročajo nemalo preglavic in dilem.  Največ dilem, ki jih ob nakupu povzročajo avtosedeži, se pojavi takrat, ko otrok ali dojenček, z višino, težo ali starostjo, presega standardno določene karakteristike izdelovalca lupinice, otroškega avtosedeža ali jahača. Ob nakupu veliko skrbi avtosedeži povzročajo, ko glava otroka ali dojenčka, v preizkusnem modelu, ne najde dovolj čvrste in ustrezne opore. V primeru, ko se med avtosedeži in njihovo izbiro, soočimo s tako dilemo izberemo, je najbolje najti pri prijateljih in znancih sedež z ustrezno oporo ali pri prodajalcu, ki ima na prodajnih policah pestro izbiro ponudbe. Pravilno izbrani avtosedeži so tisti, ki kot rečeno glavi otroka ali dojenčka nudi dovolj čvrsto oporo. Poleg tega so dobri avtosedeži tisti, v katerih otrok udobno sedi, vsi varnostni elementi pa popolnoma varujejo otroka v primeru nenadnih reakcij, kot so močno zaviranje ali trk. Veliko dilem otroški avtosedeži povzročajo ko jih otroci ali dojenčki z rastejo prerastejo.   Takrat je najbolje v ponudbi, ki jih otroški avtosedeži imajo v določeni trgovini ali prodajnem centru, izbrati večjo velikostno skupino. Seveda se je pred dokončnim nakupom o ustreznosti, varnosti in udobja, najbolje prepričati z namestitvijo otroka v avtosedež.