Kako ublažiti bolečine v križu?

Vas bolečine v križu ovirajo pred vsakdanjimi opravili? Postajajo bolečine v križu neznosne in iz dneva v dan hujše? Zakaj bi trpeli bolečino? Dan danes je vedno več ljudi, ki trpi zaradi bolečine v križu. Z tem ne mislim samo na starejše ljudi, ampak tudi na mlade. Ampak zakaj? Zato ker nas je sodobna tehnologija kot so računalniki, televizor in ostale stvari, tudi službe odvedle od gibanja. Zaradi premalo gibanja zato nastajajo kronične bolečine, lahko pa tudi zaradi kakšnih poškodb napačnega dvigovanja bremena. Poznamo poškodbe hrbta zaradi športa, zaradi bremena na delovnem mestu, sedenja, dela za računalnikom in pametnim telefonom, nepravilne obutve, menstrualne bolečine, nosečnosti, neudobnega ležišča in tako naprej. Nekaj nasvetov kako ublažiti, oziroma odpraviti bolečine v križu vam bom naštela v nadaljevanju.

Za manj bolečine v križu se je pomembno pred treningi dobro razgibati in ohlajati mišice. Bolečine, ki nastanejo na delovnem mestu zaradi preveliko sedenja ublažite tako, da  pazite, da niste preveč naklonjeni naprej in, da se nekajkrat tedensko gibate, ter telovadite. Prav tako poskusite pravilno dvigovati težje breme. Dvigujte ga v višini pasu oziroma čepečega položaja, ne upogibajte in sukajte telesa, zato da razbremenimo hrbtne mišice. Pametne telefone ne imejte prenizko, ampak ga dvignite v višini obraza, prav tako tudi ekran računalnika, da se med sedenjem ne ustvari prevelik pritisk na hrbtenico, kateri povzroča ostro bolečino v križu. Več nasvetov si lahko preberete še na spletni strani Semos napredne tehnologije zdravljenja.

Torej bolečine v križu znajo biti zelo nadležne in vplivajo tudi na naše razpoloženje, saj se ne moremo sprostiti, ker nas nekaj konstantno bode v hrbtu. HiTop je elektroterapija visokimi frekvencami, ki v telo vnese energijo in deluje neposredno na metabolizem celic. Ta aparat lahko uporabljamo tudi sami doma, ker je aplikacija elektrod, ki pomaga rešiti težave in bolečine v križu. Najprej pa seveda preberite navodila.