Končna cena sončne elektrarne je znana še pred investicijo

Cena sončne elektrarne je odvisna od več parametrov, ki jih morate že vnaprej upoštevati, preden se lotite investiranja v lastno samooskrbno sončno elektrarno. Najbolje se je obrniti na mojstra, da vam izračuna, kako velika mora biti glede na porabo vaših električnih odjemalcev. Glede na to, kako velika je, toliko celic je treba imeti in bo tudi cena od tega odvisna. Cena sončne elektrarne je odvisna tudi od tega, ali boste dobili subvencijo eko sklada.

cena sončne elektrarne

Končna cena sončne elektrarne je znana šele po tem, koliko celic in katere vrste celic je treba nabaviti. Treba je kupiti kakovostne sončne celice, ki zdržijo do 40 let in naj imajo garancijo vsaj 25 let. Te celice majo največji izkoristek do 19 % in delujejo v sončnem vremenu, v oblačnem in temnih dneh pa manj. Kakovostnih sončnih celic je potrebno za enako učinkovitost kupiti manj kot nekakovostne zato so kljub višji ceni sončnih celic dejansko dolgoročno gledano cenejše.

Če boste svojo sočno elektriko priklopili v javni električni sistem, vam lahko pripada subvencija eko sklada, ki je precejšnja tudi do 20 tisočakov, kar lahko bistveno zmanjša začetno investicijo v sončno elektrarno. Tak ose cena sončne elektrarne zniža in se še bolj splača. Cena je odvisna tudi od tega, koliko panelov boste morali kupiti. Več, kot imate porabnikov električne energije, kot so televizija, hladilnik, skrinja, računalnik in stroji, večjo elektrarno boste potrebovali in večja bo cena.

Končna cena sončne elektrarne je odvisna tudi od tega, kako zahtevna je napeljava za napeljati po stavbi ter kje bos sončna elektrarna stala. Največkrat jo postavijo kar na streho, na južno stran stavbe nagnjeno prosti soncu za 32 stopinj. Se pa najde tudi situacija, ko je treba sončno elektrarno postaviti kar na nosilce poleg stavbe, ker drugače ne gre ali je streha prenemajhna. Tudi to spremeni ceno začetne investicije, ki vam jo bo povedal mojster še preden podpišete pogodbo.