Kaj so vskočniki?

Kroglični ležaji so obdani s kovinskimi ščitniki, kateri jih ščitijo pred vstopom umazanije in ostalih delcev. Prav tako pa pripomorejo k zadrževanju maziva. Vskočniki se pogosto uporabljajo za zavarovanje zatičev. Obroč vskočnika lahko poenostavi izvedbo razporeditve, saj se ležaji na svojih oseh nahajajo v ohišju za vskočnikom, in s tem prihrani na prostoru. Funkcija obročastega tesnila na vskočniku je v tem, da se zaskoči preko vrtljive gredi in deluje kot centrifugalno tesnilo. Ležaj s svojo površino potrebuje obročke zato, da bi ga tesnilo pomagalo varovati pred umazanijo in onesnaževalci.

Vskočniki

Vskočniki so vrsta pritrdilnih obročkov, ki so sestavljeni iz pol fleksibilne kovine. Obročki imajo odprte konce, ki se zaskočijo v strojno oblikovane utore na zatičnem ali pa katerem drugem delu. S tem omogočijo rotacijo, na drugi strani pa preprečijo bočno gibanje.

Obstajata dve osnovni vrsti vskočnikov in sicer poznamo notranje in zunanje obročke. Razlika med njima je v tem, ali sta vstavljena v izvrtino ali pa na gred. Tako so zunanji vskočniki nameščeni nad gredjo in so postavljeni glede na priporočeno velikost gredi, na katero jih je potrebno namestiti. Notranji vskočniki pa so nameščeni v izvrtini in so postavljeni glede na izvrtino, v katero se prilegajo.

Kolesni ležaji potrebujejo vskočnike, saj so le ti pomembni za vzdrževanje pravilnega sedenja in delovanja. Ležaj na kolesih je potrebno zamenjati, tedaj pa spoznamo, da so tudi vskočniki obrabljeni. Lahko postanejo zarjaveli v svojem zgibu, odstranitev tega dela pa lahko povzroči previsoko napetost na sponki. Pri odstranjevanju ali nameščanju vskočnika je pomembno, da uporabimo ustrezne klešče za določen tip vskočnika in velikost objemke.