Lovrenška jezera – Lepote Slovenije

Iščete idejo za nedeljski izlet z družino, pa ne veste, kam bi se odpravili? Če iščete nezahtevno pa vendar izjemno zanimivo pohodno pot, v kateri boste lahko uživali s svojimi, tudi malo manjšimi, otroci, je ena od odličnih idej izlet na Lovrenška jezera. Ta ležijo na čudovitem štajerskem polju, na barjanski podlagi v bližini Rogle. Prav Rogla je ena od najprimernejših začetnih točk za začetek izleta.

lovrenška jezera

Lovrenška jezera ležijo na Barju med Ribniškim Pohorjem in Roglo. Ležijo na šotni podlagi, ki zadržuje vodo in tvori zanimive jezerske oblike. Odvisno od nivoja vode je jezerc med 11 in 22. Jezer ne napaja tekoča voda, polnijo se zgolj z deževnico. Zaradi šotne podlage, ki je na posameznih mestih debela celo do 3 metre, voda izgleda povsem črna.

Lovrenška jezera predstavljajo edinstven park, v katerem živijo številne redke živalske in rastlinske vrste. Prav zaradi tega je hoja omogočena po lesenih brvnatih poteh, pa še to v večini primerov le okoli večjih jezerc, manjša pa ostajajo nedotaknjena. Menim, da je tako tudi prav, saj je tako občutljiv habitat potrebno zavarovati pred prevelikim obiskom in motenjem tamkajšnjih živalskih in rastlinskih prebivalcev.

Najboljši in najlepši razgled na Lovrenška jezera omogoča visok razgledni stolp, ki se nahaja na začetku parka iz smeri Rogle. Ko se boste povzpeli nanj, se vam bo odprl prekrasen pogled na območje barja in Lovrenških jezer.

Pot na Lovrenška jezera in okoli njih je zelo dobro označena, usmerjevalne table so na vseh pomembnih poteh, kor že rečeno, pa okoli jezer vodijo lesene brvnate poti, ki nas lepo usmerjajo in vodijo našo pot. Obisk Lovrenških jezer je zelo primeren za čudovite nedeljske izlete za celo družino, tudi za najmlajše, saj pot ni zahtevna ali prenaporna, okolica pa ponuja obilo čudovitih razgledov in doživljajev. Preživeli boste čudovit dan, ki se ga boste še dolgo spominjali.