Ročni nadrezkar vam bo olajšal delo z lesom doma in v delavnici

nadrezkar

Nadrezkar je zelo uporabna naprava, s katerim boste z lahko naredili v les različne utore, brazde in okrogline. Na tej povezavi je ročen nadrezkar, ki je uporaben doma in v delavnicah z lesom. Ta stroj vam bo resnično olajšal delo z lesom in to kar nekaj funkcij, ki jih zmore. Ko boste izbirali pravega, se ozrite po več modelih, ker so različnih velikosti so namenjeni različnim načinom hobi ali profesionalnega dela.

Ročni nadrezkar potrebuje različna rezila

Ročni nadrezkar je narejen za nekaj različnih funkcij in operacij, zato boste za njega potrebovali nekaj različnih rezil. Priporočamo rezila podjetja CMT, ki so vrhunska in bodo res dobro rezala utore in okrogline ter razne črte, ki jih boste potrebovali v lesnem obdelovancu. Kakovost rezila bo hitro tudi vam samim jasna, ko boste s strojem delali, je čisto drug občutek in drugačno delo, kot s slabim rezilom.

nadrezkar

Da je rezilo vrhunsko in izdelano iz najboljšega materiala je nujno, da se rezilo med delom ne razleti in lahko poškoduje delavca. Zato vedno, preden začnete z delom z rezkarjem najprej preverite, ali je rezilo celo, da ni morebiti počeno, ker bi to bilo lahko zelo nevarno.

Kateri nadrezkarji so na voljo?

CMT rezkarji

Nadrezkarji so največkrat v treh oblikah. Vsaka različica nadrezkarja ima svojo funkcijo in namembnost. Če boste izbrali najmanjšega CMT 10, je ta namenjen temu, da lepo zaokroži robove na lesnem obdelovancu in bodo robovi res nežni ter funkcionalni. S tem rezkarjem boste lahko naredili tudi manjše utore. Z njim lahko obdelujete večje ter manjše obdelovance.

Ta stroj  je najcenejši in ima možnost vpetja stebelnih rezkarjev, ki imajo premer stebla od 6 do 8 mm. Ta nadrezkar je zelo primeren za rezkanje abs trakov in ročno rezkanje različnih napisov v lesu.

Ima kar 2400 W in je natančen ter enostaven za uporabo. Z lahkoto ga vpnete na mizo in ga lahko uporabite tudi kot namizni rezkar. Ker je tudi lahek, boste z njim lahko veliko naredili. Globino rezkanja pa nastavite z ročico. Vgrajen ima tudi odstranjevalec ostružkov.

Podobno velja za srednji nadrezkar CMT 8E. Ker ni težak, ga ponavadi uporabljajo tisti, ki delajo z rezkarjem ves dan. Z njim lahko režete, obrezujete, profilirate, delate vtore in še marsikaj. Tu njega lahko vpnete na mizo in ga uporabljate na ta način. Ima tudi nastavek za odsesavanje ter ročico za nastavitev višine rezkarja s spodnje strani. Vpenjalni puši pa sta malo večjega premera in sicer od 8 mm in 12 mm.

Največji nadrezkar CMT 7E ima tudi funkciji zaoblanja robov ter izdelovanja utorov s to razliko, da ima še nekatere bolj zahtevne operacije rezkanja in ga bolj uporabljajo profesionalci ter tisti, ki bi radi naredili res vrhunske izdelke iz lesa.

Makita rezkarji

Makita rezkarji pa imajo brezstopenjsko natančno nastavitev globine rezkanja. To pa dosežejo s pomočjo zobatega mehanizma. Imajo prozoren vodilni drsnik za rezkanje, ki ga je možno premikati za 45 stopinj. Imajo tudi precej dodatnih nastavitev ter mizico. Nekateri modeli so precej močni.

Festool rezkarji

Gre za vsestranske in natančne rezkarje. Za uporabo so precej enostavni in zato priljubljeni.  Uporabljate ga lahko prostoročno ali pa ga daste na vodilo. Ti rezkarji so namenjeni bolj profesionalni uporabi. Imajo različne tehnične rešitve in so pri delu z robovi zelo natančni. Ker so lahki, so tudi dobro vodljivi. Zmorejo pa globino rezkanja od 1 do 10 mm.