Najbolje izkoristiti očetovski dopust

očetovski dopust

Najlepša stvar v življenju, ki se zgodi partnerjema je rojstvo otroka. Lahko je zelo stresna in naporna dogodivščina še posebej, če je to prvič. Če se ne znajdete imate vedno na voljo pomoč. Takoj po porodu in ko mamica pride z dojenčkom domov sledi nekaj mesecev dopusta, da preživi z svojim otrokom. Ne le mamica ampak tudi očetovski dopust je zagotovljen od države. Veliko jih ne ve kako in kdaj jih naj koristijo, zato se lahko o tem pri komu pozanimate ali pa preberete kakšen članke z nasveti.

očetovski dopust

Očetovski dopust je še vedno plačan in obsega 30 delovnih dni. Delimo ga lahko na več delov. V prvem delu ga lahko koristimo od rojstva pa do enega meseca po rojstvu. Drugi del dopusta pa se lahko koristi od rojstva pa do končanega prvega razreda, kjer se lahko izbira med delno ali popolno odsotnostjo. Če sploh želite imeti očetovski dopust potrebujete vložiti vlogo, katero se najde na spletnih straneh. Vložiti jo je potrebno vsaj en dan pred koriščenjem ali še preden se mati vrne iz porodnišnice z otrokom.

Razlika med očetovskim dopustom in materinskim je to, da očetovski dopust traja le 30 dni in možen v dveh delih, materinski pa se prične 28 dni pred predvidenim rokom, vse skupaj pa traja 105 dni. Dlje časa si lahko vzamejo le izjeme. Obstaja še tretja vrsta koristenja dopusta, to je starševski dopust, kateri po preteklem materinskem traja še 260 dni. Obadva ga lahko koristita hkrati ali pa si ga izmenjujeta. Torej sedaj mogoče malo bolje razumete razlike in namen teh dopustov. Očetovski dopust in ostala dva se ne sme kršiti, saj je vedno več staršev, kateri kršijo starševski dodatek s strani očeta, po navadi zaradi razmer v službi. Če dobimo tako lepo priložnost, da preživimo rojstvo skupaj ga je dobro kar se da lepo izkoristiti in v zvrzi pomagati drug drugemu.