Pisarniški stoli naj bodo kakovostni in spodbujajo pravilno držo telesa

Pisarniški stoli

V vsaki pisarni so pisarniški stoli med najpomembnejšo opremo. Kakovosten pisarniški stol se mora prilagajati telesu in dinamiki dela, ki ga opravlja zaposleni. Pisarniški stol mora nuditi udobje in hkrati spodbujati pravilno držo med samim sedenjem. Trenutno je na trgu poplava različnih pisarniških stolov, zato je pogosto zelo težko izbrati primeren stol zase. Pri nakupu ne bodite pozorni samo na obliko in barve stola, ampak bodite predvsem pozorni na naslednje lastnosti, ki naredijo stol res kakovosten in udoben.

Prilagodljivo naslonjalo

Pisarniški stoli s premičnim naslonjalom omogočajo, da se poljubno nagibate in hkrati dosežete računalniško tipkovnico in papirje na robu mize, brez nepotrebnega naprezanja rok, ramen ali celo oči. Nagibanje naslonjala močno zmanjša pritisk na hrbtenico in sedalne kosti ter razbremeni mišice. Pomembno je, da se kakovosten pisarniški stol lahko prilagodi telesu, saj smo si ljudje različni tako po velikosti, teži in dolžini udov. Podpirati mora pisarniški spodnji, ledveni del hrbta, kar samodejno privede do bolj vzravnane drže. S sistemom, ki nudi oporo, se lahko uravnavajo tako položaj kot stabilnost in prileganje hrbta naslonu. Za vse osebe, ki so višje, se še posebej priporoča tudi naslonjalo za glavo.

Prilagodljiva višina stola

Pisarniški stoli so že v sami osnovi različnih velikosti, zato izberite tak stol, ki mu lahko prilagajate višino. Pomembno je, da so vaše noge med sedenjem, stabilno na tleh, z vso površino stopala. Če boste sedeli na previsokem stolu, boste povečevali pritisk na kolena in s tem lahko omejujete pretok krvi, med tem, ko sedenje na prenizkem stolu s previsokim položajem kolen v primerjavi z boki, pomeni dodatno obremenitev sedalne kosti.

Kakšen naj bo sedež?

Strokovnjaki so si enotni, da so idealni pisarniški stoli s prilagodljivim sedežem. Sedež na pisarniškem stolu naj med sedenjem nudi za širino štirih prstov prostora med notranjo stranjo kolena in sprednjim robom sedeža. Če boste izbrali preglobok sedež, boste med sedenjem nagnjeni preveč naprej, kar povzroča pritisk v nogah in hrbtu. Tudi če se sedež stika s koleni ni v redu, saj lahko ovira cirkulacijo krvi po nogah. Torej, izberite sedež, ki omogoča nastavljivo globino in sicer premik naprej-nazaj tako, da se lahko popolnoma prilagodi dolžini vaših nog.

Pisarniški stoli z naslonjali ali brez?

Telo mora biti med samim delom v pisarni čim bolj sproščeno, zato ima večina pisarniških stolov tudi naslonjala za roke. Roke morajo med delom udobno počivati na naslonjalih stola ali na delovni površini, hrbet in ramena ne smejo biti napeta, sicer boste hitro začutili zategovanje in pekoče mišice. Nastavljiva naslonjala omogočajo, da si jih prilagodite natanko tako, kot vam najbolj ustreza, da bodo vaše roke počivale na ustrezni višini, hkrati pa omogočajo tudi to, da ste fizično bližje pisalni mizi. Naslonjala za roke naravnajte tako, da boste imeli komolce pri delu pod kotom 90 stopinj, podlakti pa vzporedno s tlemi.

To so lastnosti, ki jih imajo kakovostni pisarniški stoli. A, pozor, pred samim nakupom preizkusite stol, za katerega mislite, da vam bo najbolj ustrezal glede na vse specifikacije. Usedite se nanj in si ga prilagodite svojemu telesu. Preverite tiste najpogostejše gibe, ki jih opravljate v pisarni in šele nato se odločite, ali bi preizkusili še kater drug model, ali se boste odločili za nakup. Nikar ne pozabite preveriti tudi nosilnosti stola.