Registracija domene

Ali veste, kaj je domena? Marsikdo bi odgovoril, da gre za spletno stran, a izraza še zdaleč nimata povsem enakega pomena. Če spletno stran predstavljajo vsebine, slike, videi, programska koda in drugi elementi, pa gre pri domeni le za del spletnega naslova, ki ga je potrebno vpisati v brskalnik, če želimo spletno stran obiskati. Domena je torej le majhen del spletne predstavitve, brez katerega pa vendarle ne gre.

In kaj pomeni registracija domene? Iz do sedaj napisanega najbrž ni težko ugotoviti, da gre za registracijo oziroma zakup spletnega naslova. Ta je sestavljen iz dveh delov: domenskega imena in domenske končnice. Čisto vse, kar zadeva registracijo domene, si lahko preberete na spletni strani Registracijadomene.si, naj pa vam na tem mestu predstavimo tiste najpomembnejše nasvete, ki jih velja upoštevati še pred samo registracijo domene.

Za začetek se osredotočimo na izbiro domenskega imena. Glavni nasvet, ki vam ga lahko podamo, je vsekakor ta, da izberite ime, na podlagi katerega boste lahko zgradili močno blagovno znamko. Izogibajte se generičnim imenom in raje registrirajte nekaj posebnega, kar si bodo obiskovalci hitro zapomnili. Če imate svoje podjetje, naj bo ime domene enako imenu podjetja. Pazite tudi, da ne registrirate predolge domene. V kolikor se le da, se izognite vezajem in šumnikom.

registracija domene

Registracija domene vključuje tudi izbiro domenske končnice. Ali ste vedeli, da obstaja več kot 500 različnih končnic? Res je – in še zdaleč ni vseeno, katero izberete. Za slovenske strani je najbolje izbrati končnico .si, za angleške .com ali .net, za nemške .de in za hrvaške .hr. Vse bolj priljubljena je tudi domenska končnica .eu, ki pride v poštev takrat, ko s svojo večjezično spletno stranjo želite doseči prebivalce več držav Evrope. Tudi priljubljenost tematskih domen hitro narašča. Naj za primer izpostavimo le domensko končnico .blog, ki je kot nalašč za blogerje, ne glede na to, v katerem jeziku pišejo svoj spletni dnevnik. Če vam klasične domene ne odgovarjajo, na spletnih straneh registrarjev preverite več sto različnih tematskih domen. Priporočamo vam, da registracijo domene opravite pri slovenskem registrarju.

Naj vam za konec podamo še nasvet, ki vas bo sicer stal nekaj denarja več, toda na dolgi rok vam lahko prihrani zares ogromno. Registrirajte več istoimenskih domen! Registracija domene ni visok strošek – približno 10 do 15 evrov na leto. Vsekakor vam svetujemo, da svojo izbrano domeno registrirate v kombinaciji z vsemi najbolj popularnimi končnicami (.si, .com, .net, .eu), saj se boste na ta način učinkovito zavarovali. Tako ne bo nihče drug mogel registrirati istoimenske domene in vam s tem povzročati težav. Ali boste nasvet upoštevali, pa je seveda vaša odločitev.

Registracija domene
Oceni tole objavo