Sarma za vsak želodec

Sarma je lahko s pravimi sestavinami zelo dobra. Sarma je vrsta jedi pri kateri zelenjavo napolneš z nadevom iz mletega mesa in riža, lahko pa uporabiš tudi kaj drugega. Za različne letne čase lahko z nadevom napolneš kaj drugega, kot naprimer za poleti lahko uporabiš tudi trtne ali blitvine liste, bučke, papriko, čebulo in paradižnik. Jeseni blanširane liste zelja ali ohrovta. Pozimi pa kisle zeljne liste. Sarma se kuhamo približno 3 ure.

 

Za pripravo sarme rabiš 40g olja, 1 čebulo, 120g riža, 600g mletega mešanega mesa, 2 jajci, 3 stroki česna, 1 žlička soli, pol žličke mletega popra, 1 glava kislega zelja, 500g narezanega kislega zelja 1 in pol mesne jušne osnove. Za omako sarme pa rabiš 30g olja, 1 žlica moke, 1 žlica paradižnikove mezge, 1 žlica mlete rdeče paprike. Postopek sarme, prvo olupiš čebulo in česen in dobro nasekljamo. Nato zeljno glavo razdelimo na posamezne liste, in previdno odrežemo trda stebla. Na olju prepražimo čebulo da postane rumena, nato dodamo riž in še malo prepražimo da riž postekli. Zalijemo z 1.5l vode, posolimo in na nizki temperaturi kuhamo toliko časa da voda povre. Naribano kislo zelje stresemo v lonec in ga zalijemo z vodo, ga posolimo po okusu i ga pristavimo na kuhalnik. počakamo, da zelje zavre, nato ga pustimo še nekaj minut da vre. Zelje odstavimo in odcedimo. riž poskusimo da vemo če moramo nadev še soliti. Riž, meso, jajca in česen stresemo v skledo, dodamo poper in dobro premešamo. Zeljne liste razporedimo po delani površini, jo obložimo z mesnim nadevom in zvijemo v rolice. V velik lonec na dno naložimo plast narezanega kislega zelja na to pa naložimo sarme. V kozici segrejemo olje, nato pa vanj zmešamo še moko. Med mešanjem pa hitro popražimo. 20 minut pred koncem kuhanja v lonec s sarmami dodamo se omako in počakamo , da jed prevre. Pripravljene sarme razporedimo na krožnike, zraven pa se ponudimo kruh.