Tehtnica meri maso, zato mora biti natančna

tehtnica

Tehtnica je zelo star pripomoček za merjenje teže torej mase nečesa, kar masa zanima, pa naj gre za kulinariko ali našo maso ali pa industrijo in znanost, tudi farmacijo in medicino. V industriji in kmetijstvu ter farmaciji in zdravstvu poznamo tehtnice za profesionalno uporabo, ki so zelo različne in čisto specializirane. Tehtnica za farmacijo je majhna, meri majhno maso, medtem ko tehtnica za kmetijsko ali transport meri ogromne mase in so hkrati velike.

tehtnica

V industriji merijo lahko mase tovornjakov, avtov, prikolic, materiala, gradbenega materiala, težo izdelkov, pošiljk in podobno. Zanje uporabljajo posebej narejene tehtnice, ki zdržijo velike obremenitve. Na njih lahko stopijo živali ali zapeljejo vozila. Velikokrat se uporabljajo tudi v transportu in merjenju mase v cestnem prometu, ko preizkušajo, ali so tovornjaki preveč obremenjeni. Take tehtnice niso tako natančne in merijo ponavadi so kilograma ali dekagrama natančno, odvisno je, za kaj jo uporabljajo.

Tehtnica, ki je namenjena medicini in farmaciji je povsem drugačna in nasprotna. Je majhna in natančna in meri do grama natančno, saj gre tukaj za zdravilne učinkovine, kemijske elemente, ki lahko že pri miligramu drugačne mase povzročijo velike kemijske reakcije.

Tehtnica v gospodinjstvu ni tako zelo natančna, kot enako osebna tehtnica, saj pri pripravi hrane in osebnem tehtanju niso pomembni miligrami in vsi grami ter zelo majhne količine pod 5 gr, ker običajno nimamo takih primerov pri kuhanju ali osebnem tehtanju.

Tehtnica je seveda povsod nepogrešljiva in je bila izumljena zaradi natančnosti določanja mase ter njene cene ali za preverjanje na primer človekove mase, ali je pretežak ali prelahek in za otroke, kako so razviti. Dobro umerjena tehtnica ne laže, vedno pokaže enako maso, razen v primer elektronskih tehtnic, če je z njimi kaj narobe, lahko kar odstopajo. Vendar so industrijske tehtnice tako kakovostne, da se to skoraj ne dogaja, medtem ko so lahko gospodinjske tehtnice nekaterih proizvajalcev za široko uporabo nenatančne.