Prednosti, ki jih ima toplotna črpalka

toplotna črpalka

V kolikor se odločate za investicijo v toplotno črpalko si vzemite dovolj časa, ter raziščite ponudbo, ki vam je na voljo. Vsekakor je varčna toplotna črpalka prava izbira za vas, v kolikor, bi rabi z vsemi vašimi energenti v domu ravnali kar se da ekonomično. Prednost, ki vam jo ponuja toplotna črpalka, je zagotovo dobra ter premišljena investicija v način ogrevanja, saj imate tako najnižje stroške z ogrevanje obenem pa imate najmanj dela z upravljanjem, čiščenjem ali kakršnimi koli tehničnimi posegi v samo črpalko. Trenutno pa imate možnost pridobitve subvencije, kar vam omogoča povrnitev stroškov nekje od 20 do 50% samega vložka v nakup toplotne črpalke.

V kolikor ste okolijsko ozaveščeni je dobrodošel podatek, da toplotna črpalka z izkoriščanjem obnovljivih virov bistveno zmanjšuje emisije CO2 v kolikor jo primerjamo z ostalo izbiro energentov. Prednost je tudi ta, da toplotna črpalka zavzame bistveno manj prostora in ne potrebuje nobenega dodatnega zalogovnika, kar vam prihrani prostor v hiši.

toplotna črpalka

V kolikor se odločate za toplotno črpalko ste morda že slišali, da lahko izberete med tremi različnimi načini delovanja toplotne črpalke in sicer zrak/voda, kjer uporabljamo energijo zunanjega zraka, voda/voda, kjer uporabljamo energijo vode iz podtalnice, ter zemlja/voda, ki uporablja energijo zemlje, tako imate na voljo tudi bolj učinkovite toplotne črpalke.

V primeru, da imate možnost izbire, ki ga ponuja toplotna črpalka, ki za svoje ogrevanje izrablja toplotna vira z podtalnice, potrebujete prosto zemljišče za vgradnjo zemeljskega kolektorja ali pa vertikalne zemeljske sonde, je vsekakor vredno razmisliti o investiciji, saj vam toplotna črpalka omogoča večjo energetsko učinkovitost.

Ko so odločamo za toplotno črpalko, je dobro poznati tudi predvideno toplotno izgubo našega objekta, kar je pri novogradnjah že izračunamo, tako, da lahko z dobljenimi podatki izbiramo toplotno črpalko, v primeru pa, da gre za nekoliko starejši objekt je najlažji izračun če vzamemo povprečno porabo goriva ter pripravo sanitarne vode v preteklih letih, kar delimo s faktorjem 250 in dobimo potrebno moč toplotne črpalke za naš objekt.