Vinilne talne obloge – katera izbrati, kako jih položiti in kako vzdrževati

Katera vprašanja se najpogosteje porajajo, ko se posamezniki odločajo za vinilne talne obloge? Najpogostejše vprašanje je katere vinilne talne obloge izbrati, nato sledi vprašanje glede montaže, se pravi kako se polagajo in na kaj vse je potrebno biti pozoren pri tem. Nazadnje pa je skoraj vedno tudi vprašanje glede vzdrževanja in čiščenja. V nadaljevanju naj vam odgovorimo na vsa zgoraj zastavljena vprašanja.

Vinilne talne obloge so različnih vzorcev in imitacij. Izbirate lahko med pestro izbiro imitacij lesa, kamna, ploščic, blaga in še bi lahko naštevali. Že tu lahko nastane problem, saj se kar težko odločimo za ene same vinilne talne obloge ob tolikšni izbiri. Zato si vzemite čas in razmislite, kaj bi vašemu prostoru najbolj ustrezalo in predvsem kaj je po vašem okusu. Ko je izbor za najlepše vinilne talne obloge zaključen, lahko izbirate še med vinilom na klik in tistim na lepljenje. Razlika med njima je v tem, da so vinilne talne obloge na klik dosti tanjše in nudijo mehkejši korak. Slednje so odlična odločitev, če so vaša tla neravna oziroma že imajo obstoječo talno oblogo. Vinilne talne obloge, ki se lepijo pa so nekoliko trše in debelejše. Seveda pa so vinilne talne obloge primerne za vse vrste tal, tudi tista s talnim gretjem. Prav tako pa se odlično znajdejo v bolj vlažnih prostorih, kot je recimo kopalnica.

Montaža in polaganje vinilne talne obloge je izredno enostavna in hitra. Predvsem če govorimo o montaži vinila na klik. Vse kar morate storiti je, da izbrani material pustite nekaj ur v prostoru, kjer se bo polagal, da se aklimatizira. Pri vinilu na klik, vam niti ni potrebno odstranjevati obstoječe talne površine. Vinilne talne obloge enostavno položite kar na njih. Edino na kar morate biti pozorni pri tem je, da iz obstoječe površine ne izstopajo določeni žeblji in da ni sledi vlage. Vse to se namreč lahko hitro prenese na novo talno oblogo in jo tako poškoduje. V kolikor pa vinilne talne obloge polagate v novogradnji, poskrbite, da so tla čista, obstojna, suha in ravna ter da v tleh ni kakšnih večjih razpok. To je vse.

Zadnji odgovor pa se tiče vzdrževanja in čiščenja vinilnih talnih oblog. Vinilne talne obloge so izredno enostavne za čiščenje in vzdrževanje. Če želite, da obdržijo svoj sijaj še dolga leta, potem je seveda vinilne talne obloge potrebno redno čistiti. Priporoča se tako suho kot mokro čiščenje, pri čemer naj se suho čiščenje uporablja večkrat. Pod suho čiščenje spada sesanje in pometanje. Mokro čiščenje pa je primerno za trdovratnejše madeže in umazanijo. Pri tem je priporočljivo, da se uporabljajo čistilna za vinilne talne obloge. S tem boste svojim svojemu vinilu podaljšali življenjsko dobo, njegov sijaj pa bo večni.