Akumulatorji za vrtni program

Akumulatorji za vrtni program so posebne, namensko izdelane izvedbe. Osnovna značilnost akumulatorjev za vrtni program so skromne dimenzije ter skromna kapaciteta glede na kmetijsko mehanizacijo. Za izbiro pa niso nič manj zahtevni, kot vsi ostali akumulatorji. V prvi vrsti moramo izbrati akumulator za vrtni program ustrezne napetosti. Napetost akumulatorja se meri v voltih, na voljo imamo vrsto definicij električne napetosti. Verjetno najbolj enostavna govori o tem, da je električna napetost razlika med električnima potencialoma na dveh mestih. Nadalje je potrebno izbrati akumulator ustrezne kapacitete. Meri se v različnih časovnih enotah, pogoje in parametre določi proizvajalec.

Akumulatorji za vrtni program

Kapaciteta dvanajst voltnega akumulatorja sto amperskih ur pri C20 pomeni, da se bo akumulator popolnoma izpraznil, če ga dvajset ur praznimo s tokom pet amperov. Glede na kapaciteto optimalno izbran akumulator izberemo preko podatka izpisanega na starem akumulatorju ali podatka napisanega v tehničnih navodilih za uporabo.

Nekateri razmišljajo, da bi bilo pametno izbrati akumulator večje kapacitete kot jo je imel prejšnji. K tej misli jih navdihuje razmišljanje, da bo večja kapaciteta lažje prenesla obdobja neuporabe in zagotavljala lažji zagon pri nizkih temperaturah. Najbolje se je o tem pogovoriti s strokovnjakom, ki nam bo razložil zakaj proizvajalci izberejo akumulator točno določene kapacitete.

Pomemben pri izbiri je tudi podatek o zagonskem ali startnem toku akumulatorja. Zagonska moč akumulatorja je odvisna od velikosti in števila plošč v njem. Merimo jo v z tako imenovanim cold cranking amps, ki pomeni zagonski tok merjen v amperih. Poleg tehničnih karakteristik, pa dobro izbran akumulator določajo tudi njegove dimenzije in položaj polov.

Dimenzije so izražene v dolžini, širini in višini akumulatorja. Pomembna je tudi njegova oblika, saj edino povsem enak akumulator brez zapletov pričvrstimo. V primeru odstopanj bodo potrebne večje ali manjše prilagoditve. Nenazadnje pa je pomembna lastnost akumulatorja garancijska doba. Akumulatorji za vrtni program imajo različne garancijske dobe, ob drugih izenačenih pogojih je najbolje izbrati tistega z najdaljšo garancijsko dobo.