Alergija na hrano lahko povzroči anafilaktični šok

Se sprašujete zakaj pri zaužitju določene hrane imate prebavne, dihalne, kožne ali kakršne koli druge težave? Ste kdaj pomislili, če je glavni vzrok tega alergija na hrano? Če imate podobne težave, vam lahko pregled pri alergologu v večini primerov pomaga. Pomembno je, da se zglasite čim prej oziroma prvič kadar opazite neželene učinke. Alergija na hrano je naša prva pomisel, ko govorimo o arašidih, mleku, jajcih, ribi, soji in pšenici.

Alergolog vam bo zastavil nekaj vprašanj, kot so, kaj ste jedli, kdaj je to bilo in koliko živila, za katerega menite, da je povzročil zdravstvene težave, ste zaužili. Na podlagi vaših odgovorov lahko alergolog potrdi, če je alergija na hrano povzročila neželene reakcije. V tem primeru se začnejo raziskave, na podlagi katerih se točno utrdi, na katero živilo ste alergični. Raziskava se izvede injekcijskim vnašanjem alergena v kožo ali s pomočjo testov krvi. Alergija na hrano se pri prvem postopku pokaže že v parih sekundah. Izidi drugega postopka se po navadi čakajo več kot en teden. Zato je prva metoda bolj priljubljena pri pacientih, ki želijo čim prej izvedeti, kateri hrani se izogibati.

alergija na hrano

To je zelo pomembno zaradi reakcij, ki jih povzroči alergija na hrano. Te so včasih tako hude, da v nekaterih primerih celo ogrozijo življenje alergika. V takšnih primerih je treba čim prej poklicati rešilce. V večini primerov se pojavi kašelj zaradi odtoka dihalnih poti, sledi pa omedlevica in v najhujšem primeru zadušitev. Temu stanju se reče anafilaktični šok. Poleg teh, alergija na hrano lahko povzroči bruhanje, krče, drisko, srbečico ali pa razdraženost vseh organov, katerih se je alergen dotaknil. Pri anafilaksi pride tudi do razdraženosti drugih organov, ki se jih alergen sploh ni dotaknil. Alergija na hrano se lahko manifestira takoj po zaužitju, lahko pa tudi po nekaj urah.

Zaradi hudih posledic danes v večini restavracij na meniju lahko preberete tudi katere alergene vsebuje določena jed. To na žalost velikokrat pomeni, da se morate odreči najljubši hrani, ki vsebuje alergen, na katerega je vaše telo občutljivo. Če upoštevamo, da nas zaužitje takšne hrane lahko stane življenja, lahko hitro zaključimo, da je vendarle izbira manj okusne jedi boljša opcija.