Priljubljen in vsestransko uporaben cvetlični med

cvetlični med

Med je naravno živilo, ki ga predelujejo medonosne čebele iz nektarja ali rastlinske mane. Nektar ali medičina je sladek sok, izloček cvetov večine cvetic, ki jih oprašujejo žuželke. Poznamo različne vrste medu, običajno ima med ime po rastlini na kateri so čebele nabirale nektar oziroma mano. Iz nektarja cvetov je pridobljen cvetlični med Slovenske proizvodnje kamor spada tudi ajdov, akacijev, cvetlični, regratov, repičin, sončnični ter deloma lipov in kostanjev med. Poznamo pa tudi med Slovenske proizvodnje, ki je pridobljen iz mane, kar pomeni popolnoma iz izločkov insektov na živih delih rastlin, sem pa spadajo smrekov, hojev, gozdni, lipov ter kostanjev med.

cvetlični med

Kadar iščemo izrazite razlike med ponudbo medu, lahko izpostavimo cvetlični med, ki ima vonj ter aromo cvetice na kateri so čebele nabirale med, cvetlični med je tudi izrazito slajši ter svetlejši od preostalih, vsebuje pa nekoliko manj mineralov ter eteričnih olj. Najbolj pogost in najbolj priljubljen za uživanje je ravno cvetlični med, ki ga imajo ravno zaradi nežnega okusa radi tudi otroci. Zaradi specifike samega medu imajo čebele pri strjevanju cvetličnega medu nekoliko več dela, razlog tega pa je da ima medičina cvetličnega prahu več vode. Pri vsakem medu se pojavi tudi kristalizacija medu, kar pomeni da se naš med strdi, kar pa ni nič slabega le del kemičnega postopka. Kadar pa cvetlični med v postopku kristalizira postane za odtenek svetlejši, kar je del postopka. Med je priporočeno uživati vsak dan. Med lahko uživate samostojno ali pa ga raztopite v čaju ali kavi, pri toplih pijačah je potrebno paziti, saj nikoli ne sladimo tekočine nad 40°C, saj pri tem uničimo vse zdravilne učinke mede. Zaradi izjemne priljubljenosti, je cvetlični med del vsakega gospodinjstva, saj ga lahko uporabljate tako za sladilo pijač in napitkov kot tudi kot dodatek pri različnih pecivih ter piškotih, najbolj priljubljeni so seveda medenjaki, ki so še posebej značilni za praznične dni.