Liposukcija

Liposukcija je eden najbolj pogostih operativnih posegov, katere izvaja veja medicine, ki se imenuje estetska kirurgija. Najbolj pogosta je liposukcija trebuha, vendar pa to še zdaleč ni edina liposukcija, ki jo dan danes srečujemo. Če bolj podrobno razčlenimo to ime, ugotovimo da del ‘sukcija’ pomeni izsesati, beseda ‘lipo’ pa pomeni maščoba, torej če povemo po domače, gre pri liposukciji za sesanje maščobe iz telesa. Največkrat se liposukcija izvaja, kot smo že omenili, na trebuhu, nato na stranskem delu križa in nad zadnjico, na zadnjici in zgornjemu delu nog, na nadlahteh in na bokih. Cilj je seveda oblikovanje telesa z minimalnim naporom, rezultati pa so seveda lahko dih jemajoči.

liposukcija

Liposukcija je seveda čudovita metoda za odpravljanje celulita, zato je toliko bolj priljubljena pri osebah ženskega spola. Splošno znano je, da imajo ženske na svojem telesu dvakrat več maščobnega tkiva, kot ga imajo moški, prav tako pa se s tem tudi obremenjujejo dvakrat več kot moški.
Liposukcija pa se, prav tako kot velika večina drugih stvari na tem svetu, loči na več vrst . poznamo sodobno liposukcijo, klasično, vibracijsko, lasersko, površinsko liposukcijo in pa hidro liposukcijo. Najmanj invazivna od vseh naštetih je zagotovo laserska, saj pri njej pravzaprav ne gre za operativni poseg kot takšen, ampak se uporabljajo le laserski žarki in lokalna anestezija. Najbolj pogosto se laserska liposukcija uporablja na podbradku, trebuhu, zadnjici, trupu, stegnih, bokih in nadlahteh. Laserski žarki povzročajo topljenje maščobnih celic, one pa se na ta način preoblikujejo v emulzijo, kolagen pa se regenerira. Maščobne celice se odstranjujejo iz telesa s pomočjo vibracijske črpalke. Bolečine pri takšnem posegu so minimalne, zato je ta vrsta liposukcije vse bolj priljubljena pri pripadnicah nežnejšega spola. Ta metoda je prav tako zelo učinkovita, zato se lahko pri strokovnjaku posvetujete o izvedbi le-te in si rezervirate termin še pred poletjem!