Oreščki so dobri

Oreščki so vse vse bolj popularni, še posebaj zato ker so ljudje ugotovili koliko pozitivnih lastnosti imajo, še posebej zadaj ko je moderno, da se prehranjuješ uravnoteženo in raznoliko.  Oreščki so dokaj širok pojem med katere spadajo arašidi, mandlji, orehi, lešniki, makadamije, brazilski oreščki, pistacije in podobno. Oreščki so super malica oziroma prigrizek, ki ga imate lahko med delovnim časom ali pa kar predavanji in podobno. SO hranljivi vendar vsebujejo veliko maščob za to je potrebo omejiti uživanje. Nikakor ni pametno da si privoščite celo vrečko medtem ko postanete že zelo lačni.

Oreščki so prigrizek preden postanete lačni, dodate jim lahko še nekaj suhega ali svežega sadja. Nekateri si oreščke radi zmiksajo tudi v smoothiju, po želji. Priporočljivo je da dnevno pojeste največ pest oreščkov. Oreščki naj bodo raznoliki. Lahko si en dan privoščite orehe, naslednji dan lešnike in spet tretji dan mandlje in tako naprej. Različnim oreščkom pripisujejo tudi različne pozitivne učinke na telo, sigurno ste že slišali da naj bi orehi pripomogli k zdravi pameti in brazilski oreščki k znižanju krvnega tlaka. So pa vsekakor oreščki odlični antioksidanti in imajo pozitiven vpliv na srčno-žilni sistem.

Oreščki so priljubljeni predvsem zaradi tega ker nam dajo dolgotrajni občutek sitosti, prav zaradi te lastnosti mnogi radi posegajo po njih za malico. Iz oreščkov pa vse raje tudi pečemo oziroma pripravljamo sladice. Na primer presne sladice so v veliki meri iz oreščkov. Tako lahko pripravimo veliko sladic, ki so povrhu vsega še na voljo ljudem ki imajo dietne omejitve – na primer celiakijo, laktozno intoleranco in podobno. Medtem ko alergiki na oreščke hitro stran. Za ljudi, ki so alergični na oreščke pa je lahko stik z njimi že usoden. Doživijo namreč anafilaktični šok pri katerem je potrebno posredovati z inekcijo adrenalina, drugače se alergiku zaprejo dihalne poti. Tako da za nekatere ljudi so oreščki dobri, za nekatere pa so lahko usodni.