Otok Vis je en izmed najlepših hrvaških otokov

Hrvaška je znana po kopici lepih otokov, ki so odlična destinacija za predvsem poletne počitnice, čeprav jih lahko obiščete tudi ko ni sezone. Morda med najbolj čiste spada otok Vis https://www.krizarjenjepojadranu.si/otok-vis/, kamor radi zahajajo turisti. Vseeno pa ne gre za otok, kjer je v prvi vrsti nočno življenje in nakupovanje. Gre za bolj miren otok, ki je najbolj primeren za vse tiste, ki si za počitnice res želijo oddiha, uživanje v skoraj neokrnjeni naravi in čisti morski vodi.

Na otoku Vis lahko občutite mističnost Jadrana

Tako kot večina jadranskih otokov, ima tudi otok Vis bogato in zanimivo zgodovino. Zaradi tega si lahko še vedno ogledate zanimive zgodovinske in kulturne atrakcije, ki pričajo o razvoju otoka Vis do sedanjosti. Zelo zanimivo je, da je bil turizem do konca 80ih let prejšnjega stoletja prepovedan. Temu se tudi predpisuje morda manjša obiskanost turistov in pa manj klasičnih turističnih atrakcij.

Kljub oddaljenosti od celine, spada otok Vis v skupino otokov, ki imajo sledove starih civilizacij. Mesto Vis zaradi izkopanin spada med najstarejše mesto na Hrvaškem. V muzeju, ki ga najdete na otoku, si lahko ogledate vrsto amfor, keramičnih vaz in podobnih umetnin, ki segajo še v čase starih Grkov.  Na polotoku Pirovo, ki je nekoliko oddaljen od glavnega mesta Visa, si lahko ogledate frančiškanski samostan. V 16. stoletju je bil samostan zgrajen na ostankih rimskega gledališča, sledove katerega si lahko ogledate še danes.

Ena največjih turističnih atrakcij na otoku je letni kino Hrid, ki je postavljen na prostem. Ob morju si lahko tako ogledate številne filme, ki jih na platnu predvajajo s hrvaškimi podnapisi. Na otoku Vis so snemali tudi drugi del filma Mamma Mia: Here We Go Again, zaradi česar se je obisk zagotovo nekoliko povečal. Še posebej je otok Vis zaradi tega filma priljubljen za ljubitelje glasbene skupine Abba.

Po celotnem otoku lahko obiščete številne plaže. Nekatere so urejene za turiste, druga pa so divje plaže, ki so prav tako priljubljene za obisk. Obiščete pa lahko tudi morske jame, ki so prav posebna atrakcija za vse, ki jih zanimajo naravne znamenitosti. Svetloba namreč ustvarja čudovite barve morja, ki ga morate videti, če boste kdaj obiskali otok Vis.