Kateri peleti so kakovostni in kje jih kupiti?

peleti

Peleti so poceni za ogrevanje in so ekološko sprejemljivi, ker se izdelujejo iz odpadnega žaganja, ki bi ga drugače zavrgli. Tako se porabi vse, kar ostane od proizvodnje lesa in se hrkati lahko še ogrejemo. Vendar niso vsi peleti enake kakovosti ter cene. Če se sprašujete, kje kupiti pelete, poglejte na tej povezavi in dobili boste kar nekaj predlogov ter trgovin, kjer nabavite lahko kakovostne pelete. Kakovostni peleti so lahko le smrekovi iz čistega  smrekovega lesa, kajti le te se da stisniti v majhen brikete brez dodajanja lepil ali drugih sovi, ki so za okolje in zdravje škodljivi. Le smreka namreč vsebuje dovolj smole, ki je dejansko naravno lepilo.

peleti

Kakovostni smrekovi peleti vodo goreli dobro. Morajo biti tudi pravilno posušeni, da oddajajo od sebe dovolj kalorij. Drugače se peleti v peči samo smodijo in kuhajo. Tako nastane para ter ogromno pepela ter saj. To ni dobro za okolje. Niti ne bo gorelo, zato bodo vaši radiatorji mrzli. Nujno kupite kakovostne pelete, da boste preživeli zimo na toplem. So malo dražji a se splačajo. Ni vsak proizvajalec kakovosten in pošten.

Nekateri v pelete mešajo druge vrste lesa, umazanijo, druge odpadke in snovi ter lepilo, da peleti skupaj stojijo. To je zelo slabo za vaše zdravje in za peč. Peč se bo umazala, zato jo boste morali dati čistiti in nastal bo dodatne strošek. Enako velja za  cevi od dimnika. Kakovostni smrekovi čisti peleti tega ne storijo, ker izgorevajo perfektno in za njimi ne ostane skoraj nič raze zelo malo belega pepela. Tako boste prepoznali dobre pelete in tudi dobra drva. Slaba drva zoglenijo in za njimi ostane veliko črnih saj ter ostankov, ki ne zgorijo. Ko najdete dobrega proizvajalca, se držite tega, da boste gotovi, da bodo peleti res pravi in dobri. Da boste na toplem in ne boste zgubili živcev s čiščenjem.