Slovenski nagrobni spomeniki

Ali ste vedeli, da so nagrobni spomeniki pri nas čisto drugačni, kot jih denimo uporabljajo v Ameriki? Tam se običajno uporabljajo takšni, kot jih pri nas uporabljamo za vojaška pokopališča. Ta pokopališča so pri nas narejena tako, da so vsi grobovi enaki, kar je nekaterim ljudem zelo všeč, spet drugim pa nekoliko manj. Ali ste se kdaj vprašali, kaj vse je potrebno, da se uredi takšno pokopališče, da so vsi grobovi enaki? Pri nas bo to seveda izredno težko izpeljati, saj so pokopališča pri nas tako zelo raznolika, da bi morali narediti konkretno sanacijo, kar se seveda ne sme zgoditi, saj imajo nekateri ljudje lepe nagrobne spomenike, katerim se verjetno nikoli ne bi želeli odreči.

nagrobni spomeniki

Kakorkoli že, nagrobni spomeniki pri nas so narejeni tako, da predstavljajo nek kamen, ki se ga postavi v slovo našemu pokojniku, ki nam je bil blizu. Veliko je ljudi, ki ne marajo velikih ceremonij in velikih nagrobnih spomenikov, toda takšni ljudje preprosto ne bodo kupili takšnih spomenikov kot tisti, ki jim nagrobni spomeniki predstavljajo nekaj zelo pomembnega. Nagrobni spomeniki se razlikujejo od kulture do kulture.

Pri nas imamo torej različne kamne, najpogosteje sicer iz marmorja, ki se jih postavi na nek grob, kot spomin na našega pokojnika. V Ameriki imajo takšen način, da pokojniku postavijo spomenik, ki se ne razlikuje od sosedovega in tako dalje. To pomeni, da imajo vsi enake spomenike in to je seveda dobro in lepo, v kolikor ne marate preveč kičastih pokopališč in tako dalje. Nagrobni spomeniki pri nas so lepi, ne rečemo da ne, toda gre pa toliko materiala in pa tudi denarja v nič, saj bi lahko vse skupaj izpeljali veliko bolj enostavno in poceni. Nagrobni spomeniki so narejeni običajno po naročilu. Seveda sedaj govorimo o spomenikih, ki jih uporabljamo pri nas. V tujini so seveda ponekod univerzalni, ponekod pač ne.