Tudi vam povzročajo težave suhe oči?

Suhe oči

Ali opažate, da imate pogosto suhe oči? Se vam dogaja, da se vaše oči pretirano solzijo ali pa imate pogosto občutek tujka v očesu? V takih primerih gre lahko za suhe oči. S suhimi očmi se spopadajo ljudje, ne glede na starost in spol, veliko ljudi pa tega sploh ne zdravi. Marsikdo je namreč mnenja, da suhe oči niso resno bolezensko stanje in zato suhih oči ne zdravijo. Načeloma bolezen suhih oči ne povzroča resnih težav, če pa se težave ponavljajo in ne zdravijo, pa lahko pripelje do kroničnih in resnejših obolenj.

Zakaj oči postanejo suhe?

Za vlaženje oči poskrbijo solze, ki niso samo voda, ampak mešanica različnih snovi. Prav tako je čez oko je prevlečen t.i. solzni film, sestavljen iz tanke plasti solz, ki oko ščiti in oskrbuje. Da oči postanejo suhe, je najpogostejši razlog v spremembah solznega filma. Da je solzni film poškodovan, se velikokrat kaže v povečanem solzenju. Čeprav se nekaterim zdi povečano solzenje protislovno z nastankom suhih oči, je to odgovor očesa, ki želi s povečanim solzenjem zaščititi poškodovano mesto.

Za nastanek suhih oči je lahko odgovornih več razlogov. Pri starejših se proizvodnja solz zmanjša, zato se ta starostna skupina največkrat srečuje s suhimi očimi. Tudi ljudje z različnimi bolezenskimi stanji, med drugim razne alergije, diabetes in bolezni ščitnice, se večkrat spopadajo s suhimi očmi. Potem so tu še tisti, ki jemljejo določena zdravila, kot so imunosupresivi, diuretiki in antihistaminiki in pa vsi ostali, ki imajo suhe oči zaradi zunanjih vplivov. Tu so seveda med glavnimi tisti, ki čez dan dolgo gledajo v monitor, ki nosijo kontaktne leče, se gibljejo v klimatiziranih prostorih ali pa so na vročem zraku. Kratkotrajno suhe oči lahko povzročijo tudi veter ali pa dim in prah.

Pomoč pri suhih očeh

Ljudje pri suhih očeh opažajo boleč občutek, lahko jih v očesu peče in zbada. Včasih se bolniku zdi, kot da ima v očesu trepalnico ali pa kakšen drug tujek. Seveda pa ob vsem tem spremlja tudi občutek suhosti v očesu. Po drugi strani se lahko suhost oči kaže na čisto drug način in sicer s pretiranim solzenjem oči. To se največkrat dogaja, če so velike spremembe temperature, ko se gre iz toplega v hladen prostor ali pa je velika občutljivost na svetlobo in/ali veter. Takrat se iz oči refleksno izpustijo solze, na katere ni mogoče vplivati.

Za suhe oči je pomembno zdraviti. Do neke mere lahko sami izboljšamo stanje. Najprej je potrebno ugotoviti kaj sploh povzroča suhe oči. Če je to gledanje v monitor je pomembno, da se oči večkrat sprostijo z gledanjem v daljavo. Če je krivec suh in klimatiziran zrak, se izogibamo takih prostorov. Če pa ugotovimo, da vzroka ni mogoče odpraviti na drugačen način, je potrebno nadomestiti manjkajoče solze. Te lahko nadomestijo umetne solze, ki jih dobimo v obliki kapljic za oči ali pa v obliki gela, ki se odlično zadržijo na površini očesa, zato se jih skoraj izključno uporablja pred spanjem. Kapljice za oči se med seboj razlikujejo, morajo pa nujno biti sterilne, bistre in ustrezno viskozne. Priporočljivo je, da so brez konzervansov. Kapljice načeloma predpiše oftalmolog, lahko pa se jih kupi tudi v lekarni brez recepta.