Uvoz vozil je lahko povsem enostavno opravilo

uvoz vozil

Ste že kdaj pomislili, da ponudba avtomobilov v Sloveniji ne zadostuje vašim željam in potrebam ob ideji nakupa avtomobila? Uvoz vozil predstavlja pomembno rešitev za vse, ki razmišljate na tak način.

Ključna dilema, ki ob tem nastane je seveda – ali si upam na pot birokracije, ki jo uvoz vozil zahteva? Predvidevamo, da je strah (vsaj pri večini) še vedno prisoten. In priznamo, tudi mi se bi zadeve lotili le s težkim srcem. Toda uvoz vozil je lahko v resnici zelo enostavno opravilo, če le veste, kdo so strokovnjaki, ki vam lahko pri uvozu vašega izbranega jeklenega konjička pomagajo.

Kako poteka uvoz vozil iz tujine?

Uvoz vozila iz tujine je na videz enostaven postopek, ki pa zahteva nekaj že prej osvojenega znanja. Ključni elementi v postopku uvoza vozila iz tujine vključujejo: preverjanje tehnične dokumentacije vozila, plačilo davka, plačilo zavarovanja vozila, pridobitev potrdila, da vozilo ni registrirano v Sloveniji in podobno. Pred plačilom kupnine je dobro pridobiti tudi oceno stanja izbranega vozila, ki prepreči, da bi kupili vozilo, ki ne bi omogočilo pridobitve dovoljenj za uporabo na naših cestah. Kot bi rekli naši stari starši: »potrebno je ločiti zrno od plevela« oziroma v tem primeru dobro in ustrezno vozilo od »klumpa«, če povemo, kar po domače.

Preverjanju vozila sledi transakcija plačila za nakup vozila ter čakanje na prihod vozila. Ob tem je potrebno poudariti, da mora biti podjetje, ki vozilo prodaja dobro preverjeno, saj način vračila kupnine ob neizpolnjevanju pogojev ni enak v Sloveniji. V najslabšem primeru se tako lahko zgodi, da vaša kupnina končna na računu neznancev, vi pa ostanete brez vozila.

 

uvoz vozil
Z ustrezno izbiro strokovnjakov je lahko uvoz vozil enostavno opravilo.

 

Zakaj izbrati strokovnjake za pomoč pri uvozu?

Prav možnosti zlorabe so najpogostejši razlog, da se ljudje, pri odločitvi za uvoz odločijo za najem skupine strokovnjakov, ki pasti trga že pozna in jih uspešno zaobide. Dodatno med razlogi za najem strokovne ekipe kupci navajajo boljše občutke, saj sami zakonodaje ne poznajo dovolj dobro in se bojijo morebitnih neskladij in pravnih posledic v primeru neuspešnosti in težav pri uvozu. Med osrednje težave, ki jih ob tem navajajo sodi proces homologacije, ki mora biti uspešno izveden za vsako vozilo, ki se ga uvozi v našo državo. Ta proces je pomemben predvsem zaradi potrjevanja skladnosti s predpisi Evropske Unije in omogoča pridobitev dovoljenja za uporabo vozila na naših cestah.

Zakaj bi se sploh odločil za uvoz vozila?

Uvoz vozil je tema o kateri posamezniki bolj ali manj pogosto razpravljajo. Če ste v skupini tistih, ki o tem razpravljate bolj pogosto, boste zagotovo znali nanizati tako razloge za, kot tudi proti uvozu vozil iz tujine.

Naj poudarimo, da uvoz vozil ni samo sodobna kaprica voznikov, ki želijo izstopati. Uvoz namreč poteka že več desetletij, je pa v zadnjih letih ponovno v porastu. Med razlogi kupcev, ki se odločijo za nakup vozil iz tujine, običajno izstopajo vidiki kot so: boljša opremljenost vozila, večja izbira vozil in njihove notranje opreme, ki je bližje njihovih želja in potreb, prav tako pa se pogosto izpostavlja tudi cenovna dostopnost takih vozil. Ta vozila so namreč pogosto cenovno dostopnejša, kljub temu, da je potrebno za vozilo plačati dodatne stroške uvoza.

Je pa ob uvozu vozila iz tujine potrebna previdnost, zato vam, sploh, če slovenske zakonodaje in postopkov uvoza ne poznate, svetujemo, da se za pomoč pri uvozu obrnete na strokovnjake, ki vam bodo pomagali, preden bo prepozno.