Kdaj se zgodi zastaranje odškodninskega zahtevka za nezgode

zastaranje odškodninskega zahtevka

Zastaranje odškodninskega zahtevka je pri telesnih poškodbah in drugih civilnih zadevah, kjer obstajajo časovni okviri, v katerih je treba vložiti zahtevke, kar si preberite tukaj. Ti časovni okviri so strogi in če je zahtevek vložen zunaj zastaralnega roka, bo verjetno zavrnjen, razen če obstaja razumen izgovor za zamudo pri vložitvi zahtevka. Za različne vrste zahtevkov veljajo različni časovni okvirji, zato je pomembno vedeti, kateri zakonski zastaralni rok velja za vaš določen zahtevek in kdaj poteče zastaranje odškodninskega zahtevka v vašem primeru.

 zastaranje odškodninskega zahtevka

Časovni okviri so strogi in zastaranje odškodninskega zahtevka je neizprosno, ko enkrat pride, se tega ne da več izpodbijati. Preverite, kateri roki veljajo za vaš zahtevek in pokličite odvetnika na zgornji povezavi takoj, ko se kaj zgodi, da pravočasno odreagira. Tudi če je minilo nekaj časa od vaše nesreče, se splača še preveriti, ali je zastaranje odškodninskega zahtevka že poteklo ali ne. Delodajalca je treba obvestiti o poškodbi zaposlenih takoj, ko je to izvedljivo in to obvestilo mora biti poslano, preden delodajalec zapusti delovno razmerje.

Odškodninske zahtevke je treba vložiti v 6 mesecih od datuma poškodbe, po tem se zgodi zastaranje odškodninskega zahtevka. Zahtevke pa je mogoče vložiti tudi v 3 letih od datuma poškodbe, če je do zahtevka prišlo zaradi nevednosti, napake, odsotnosti iz države ali katerega koli drugega razumnega razloga. Pritožbe zoper zdravniško oceno je treba vložiti v 28 dneh. Sodni postopki se ne morejo začeti, dokler ni vložen odškodninski zahtevek v skladu z zakonskimi omejitvami za odškodnine za delavce, o čemer vas pouči vaš odvetnik. Zahtevek za pavšalno odškodnino je treba vložiti hkrati ali pred zahtevkom za odškodnino za poškodbo pri delu. Osebne poškodbe vključujejo zahtevke zaradi zdravniške malomarnosti in zahtevke glede odgovornosti za izdelek.

Zahtevke je treba vložiti v 3 letih od odkritja vzroka za tožbo ali 12 let od trenutka, ko je prišlo do dejanja ali opustitve, ki je povzročilo poškodbo ali smrt. Za mladoletne osebe zastaranje ne miruje, dokler ne dopolnijo 18 let, če imajo sposobnega starša ali skrbnika. Za mladoletne osebe, ki jih poškoduje starš, skrbnik ali ožji sodelavec, zastaranje začne teči, ko mladoletnik dopolni 25 let ali od datuma odkritja, kar koli je slednje.