Zobozdravnik s koncesijo

Pogosto vprašanje pacientov, ki obiščejo zobozdravstveni portal www.eZobozdravnik.si je, ali ima zobozdravnik koncesijo. Izhajajoč iz preteklosti je med ljudmi še vedno pogosto razmišljanje, da zobozdravnik s koncesijo pomeni, da je pri njem vse brezplačno. Toda ne bi se mogli bolj motiti. V praksi ni tako. V nadaljevanju bomo to podrobneje obrazložili.

Zobozdravnik s koncesijo

V preteklosti so zobozdravniki opravljali zobozdravstvene storitve le v zdravstvenih domovih po Sloveniji. Tu in tam se je našel kak zasebni stomatolog, ki je pogosto »na črno« bolj ali manj uspešno zdravil zobe. Po osamosvojitvi Slovenije se je na začetku devetdesetih situacija spremenila. Uvedle so se zasebne zdravniške in zobozdravniške prakse. Vse to je omogočil sprejem Zakona o zdravstvenem varstvu in Zakona o zdravstveni dejavnosti. S tem so se vrata zobozdravnikom, ki so želeli opravljati dejavnost izven zdravstvenih domov na široko odprla. Številni doktorji dentalne medicine so se odločili oditi na svojo novo pot. Za bolnike je bila to dobra novica, ki je napovedovala kratke čakalne dobe in visoko kakovost.

Vendar je bilo to pričakovanje na trhlih temeljih. Pri koncesijah se je zataknilo pri sredstvih, ki so namenjene zobozdravstvu. Proračun zdravstvene zavarovalnice je žal omejen. Pravila, ki zobozdravnikom predpisujejo načine zdravljenja pa so zastarela. V praksi to pomeni, da pacientom pripada le en zobozdravstveni pregled na leto, da jim v zobe na račun zavarovalnice nameščajo sive plombe iz amalgama, ki so sestavljene tudi iz živega srebra in so zdravju škodljive. Se vam morda zdi nenavadno, da se je omejila proizvodnja živosrebrnih termometrov, hkrati pa se še vedno predpisuje vstavljanje amalgamskih plomb, ki vsebujejo živo srebro?

Nič drugače ni z zobno protetiko. Če pričakujete lepe keramične zobe na račun zavarovalnice, se krepko motite. Zavarovalnica nudi le plačilo osnovnih, strokovno sprejemljivih materialov in čisto nič več od tega. Vse ostalo boste morali doplačati sami – bele plombe, čiščenje zobnega kamna, peskanje zob, kakovostne protetične materiale, zobne implantate oz. vsadke ipd. V ortodontiji za otroke pa so zaradi predolgih čakalnih vrst uvedli točkovanje napak na zobovju, na podlagi katerega se ortodont odloči, ali otroku sploh pripada zdravljenje na stroške zavarovalnice.

Na trgu je veliko zobozdravnikov, ki nudijo samoplačniško zobozdravstvo po zelo konkurenčnih cenah. Zato naj ne bo pri izbiri zobozdravnika s koncesijo ključni pogoj, da ima pogodbo z zdravstveno zavarovalnico, ampak bolj to, kakšne so cene doplačil pri opravljenih zobozdravstvenih storitvah.