Moderni nagrobni spomeniki so enostavni in estetski

nagrobni spomeniki

Nagrobni spomeniki so pri nas del kulture in navad. Slovenci damo veliko na izgled groba in lep nagrobni spomenik za umrle. Nekateri si ga izberejo še v času življenja in ga tudi kupijo vnaprej, da se potomcem s tem ni treba ukvarjati in tako si tudi izpolnijo zadnjo željo. Na tej povezavi je pestra izbira nagrobnega spomenika, ki ga lahko izberete o naročilu in vanj vgravirale kar želite. Moderni nagrobni spomeniki so precej inovativni in tudi v skladu z modernimi oblikovalskimi trendi. To pomeni, da so precej preprosti in estetski.

nagrobni spomeniki

Nagrobni spomeniki so lahko plošče, ki so pokončne ali pa so na tleh. Lahko so v obliki križev in drugih oblik. Nekateri so v celoti prekriti z marmorjem ali granitom, drugi pa imajo le granitne obrobe in pesek ter zemljo in posajene cvetlice. Ljudje radi na grob nosijo cvetje in sveče v spomin na umrle. Pri nas je ta tradicija zelo močna, drugje pa ni tkalo razširjena.

Klasični nagrobni spomeniki imajo vgravirane napise, ki so imena umrlih in letnice rojstva ter smrti ali pa so črke nalepljene na spomenik. Običajno so pozlačene ali pa srebrne in včasih bele barve. Nekateri vgradijo v spomenik fotografijo ali kakšno risbo v spomin na umrlega.

Velikokrat nagrobni spomeniki označujejo družinske grobove, kjer je več umrlih pokopanih na istem mestu, ki so običajno člani iste družine. Na take spomenike se dodajajo imena. Najboljši spomeniki so narejeni iz granita, ki je najbolj trden  material in je večen. Tudi lepo se umije in očisti, tako da je vedno, kot bi bil nov in se lepo sveti, če je dobro spoliran.

Marmorni spomeniki so zelo lepi vendar niso tako odporni na korozijo ter vremenske vplive in udarce, kot prav granitni. Za katerega se odločite, je vaša odločitev in volja. Lahko si jih ogledate na spletni strani ali pa v živo pri kamnoseku.