Kateri je bil vaš najljubši predmet v srednji šoli? Kateri pa vam je bil najmanj pri srcu? Pri meni sta to fizika in nemščina. Med urami sem komaj čakala da minejo. Reševanje fizikalnih problemov še vedno ni na seznamu mojih hobijev. Nemščina pa mi pogosto pride prav.  Za več informacij o učenju nemščine in tečajih nemščine v Ljubljani kliknite na povezavo http://www.nemscina.si/.

nemščina

Kar nekaj mojim znancem se je ta jezik zameril v šoli. Pa ni jezik pri tem nič kriv, bolj slabe učiteljice ali zastareli načini poučevanja. Nemščina je lahko prav zabavna. Na modernih tečajih ni le ponavljanja slovnice, učitelji nas znajo motivirati in navdušiti. V učilnico pridemo sproščeni in sami povprašamo za kakšno dodatno razlago. Učenje ni le iz knjig, sama najraje spremljam odzive na aktualna dogajanja v svetu na spletu. Ne le jezik, tudi mnenja so pogosto drugačna kot v našem lokalnem časopisu.

Sedaj vem zakaj se učim nemščino. Ne za oceno v spričevalu, kot včasih. Zato, da si lahko pogledam nemški film brez podnapisov. Med čakanjem na prestop lahko v Frankfurtu preberem lokalni časopis ali pokramljam z natakarjem. Nekoč bom znala dovolj, da bom lahko kakšno novo uspešnico meni ljubega avtorja kupila takoj po izidu in jo prebrala na dušek. Brez dolgega čakanja na morebitni prevod v slovenščino. Trenutno sem še na krajših knjižicah, napredek pa se opazi. Morda bom naslednje poletje na plaži že s kakšnim nemškim romanom.

Ko me je direktor podjetja testno nagovoril v tujem jeziku sredi razgovora, sem mu po začetnem presenečenju suvereno odgovorila. Moja nemščina mi je prinesla kar nekaj dodatnih točk. Čeprav več poslujejo na angleško govorečim trgu, jih bom prišla prav pri komuniciranju z novimi strankami iz Nemčije. Več znaš, več veljaš.

Nemščina ni noben bavbav. Kot pri učenja vsakega jezika, pa je potrebna motivacija. Ko veš, kaj vse ti bo prineslo novo znanje, se je lažje doma usesti za knjigo. Če je zunaj lep sončen dan pa lahko knjigo vzameš s seboj v park.