Odstranjevanje znamenj na napotnico je povsem brezplačno

odstranjevanje znamenj na napotnico

Kožna znamenja se pojavljajo na koži prav vsakega človeka – večina je povsem nenevarnih, nekaj izmed njih pa je lahko rakavih in jih je zato potrebno odstraniti. V Sloveniji imate na voljo odstranjevanje znamenj na napotnico ali pa samoplačniško.

Kožna znamenja nastanejo zaradi zgostitve posebnih kožnih celic, napolnjenih z melaninom, torej pigmentom. Če ta znamenja niso kakšnih posebnih oblik, se ne pojavijo nenadoma in niso zelo velika, gre zelo verjetno za nenevarne kožne tvorbe, le manjši delež znamenj pa je rakavih. Na voljo sta vam lasersko in kirurško odstranjevanje znamenj na napotnico (ali brez nje, če se odločite za samoplačniško zdravljenje); za odstranitev znamenja se lahko odločite tudi iz kakšnih drugih razlogov kot je rak, recimo, če so ta znamenja zares nenavadnih oblik ali pa motijo vašo samopodobo oz. »ovirajo« vaš vsakdan.

Lasersko odstranjevanje znamenj na napotnico je neinvazivna, varna in predvsem neboleča metoda, obenem pa zagotavlja, da se znamenje nikoli več ne pojavi. Če se odločite za kirurško odstranjevanje znamenj, pa boste potrebovali lokalno anestezijo, sicer boste občutili kar nekaj bolečin. Zapleti po posegu so zelo redki, sploh če boste striktno upoštevali navodila za nego rane. Med možne zaplete sodi recimo daljše obdobje celjenja rane, ali pa pooperativna krvavitev, okužba ali brazgotina. Glede nege po posegu vam bodo z veseljem svetovali v ambulantah, vsekakor pa velja, da nekaj dni počivate in ne močite rane, po odstranitvi šivov pa boste morda potrebovali kakšne posebne obliže. Nekaj časa po posegu se tudi ni priporočljivo ukvarjati s pretirano napornimi športnimi dejavnostmi.

Odstranjevanje znamenj na napotnico krije Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), torej je povsem brezplačno, v primeru samoplačniškega zdravljenja, pa so cene zelo različne, odvisne so tudi od obsega storitve. Večina ambulant vam ob vašem povpraševanju pošlje cenik kar po mailu, vsekakor pa vse ambulante stremijo h kar najbolj ugodnim cenam, ki so dostopnem vsej populaciji.