Omrežje 5G za javnost

V zadnjem letu smo lahko slišali o uspostavitvi omrežja 5G, ki naj bi bil veliko boljši od danšnjega omgrežka 4G. Omrežje 5G že obstaja ampak še ni dostopno z javnost. Peta generacija brezžičnih povezav bo ključna za razvoj pametnih naprav, interneta stvari in seveda avtonomnih vozil. Z tem letom so počasi začeli s infrastrukturo, ki bo omogočala omrežje pete generacije. Južna Koreje je že predstavila brezžično omrečje 5G na zimskih olimpijskih igrah. V splošno uporabo ali za javnost naj bi predvidoma prišlo v letu 2020. Večina uporabnikov se prehoda iz 4G na 5G omrežje veseli saj naj bi se občutno povečala prenosna hitrost prenešenih podatkov. Sedanje omrežje je v teoriji sposobno prenesti podatke do 150 megabitov na sekundo, v praksi je to med 10 in 50 megabitov na sekundo.

V prihajajočem omrežju naj bi v popolnih razmerjih lahko imeli prenost podatkov celo 10 gigabitov na sekundo, v splabših razmerah pa naj bi govorili o nekaj 100 megabitov na sekundo. Tudi najbolj odmaknjeni predeli oziroma najbolj odročni kraji naj bi imeli hitrost 10 megabitov na sekundo minimalno. Za prenos datoteke, ki bi imela 2 gigabajta bi z hitrostjo 1 gigabit na sekundo prenesli datoteko v pičlih 16 sekundah. V današnjih razmerah pa potrebujemo za 50 megabajtov nekaj minut.

Hitrost je le ena od prednosti, ki naj bi jih pinašalo omrežje 5G. Ena zelo priročna prednost naj bi bila, tudi da za povezavo ne bo trošila baterije na pametnih telefonih kot sedaj. Saj ko nimamo vklopljen prenos podatkov baterija zdrži veliko dlje časa brez polnjenja, kot če bi imeli prižgane mobilne podatke. O omrežju 5G se govori že nekaj let in se ponekod že pripravljajo na izgradnjo, ki bo omogočala omrežje. Žal pa na trgu še ne poznamo nobene potrošniške naprave, ki bi omogočala omrečje 5G. Ključni razlog je da še pred nekaj leti nismo vedeli ali je sploh mogoče narediti takšen sprejemnik za omrežje 5G. Tako da so imeli znanstveniki veliko dela, ampak jim je uspelo. Tako da, če bo vse po sreči bomo imeli leta 2020 omrežje 5G.