Strojne inštalacije – celovita rešitev za vaš dom

strojne inštalacije

Strojne inštalacije so gradbena dela, brez katerih vaš dom nikakor ne more biti popolen in funkcionalen. VSem sodijo vodovodne inštalacije, ogrevanje, klimatizacija in rekuperacija (prezračevanje). Strojne inštalacije Energopanel so narejene po najvišjih standardih in vaš dom, poleg uporabnosti, prinesejo tudi možnost energetskega varčevanja. Kakovostno izvedene strojne inštalacije v vašem domu predstavljajo optimalen sistem centralnega ogrevanja, prezračevanja, klimatizacije in vodovodnih inštalacij. Najpomembneje pri sami inštalaciji je pravilen potek vsake montažne faze, saj drugače ne morete pričakovati pravilnega delovanja inštaliranih sistemov. Zato je še toliko bolj pomembno, da izberete odgovornega in zanesljivega izvajalca

Potek strojne inštalacije

Vsaka strojna inštalacija poteka v večih fazah, vsaka od njih pa mora biti skrbno zasnovana in pravilno izvedena. V prvi fazi inštalacije se napeljejo vodi za centralno ogrevanje, vodovod, talno gretje, prezračevanje in kanalizacijo. Gre za osnove, brez katerih noben dom ne more normalno funkcionirati. Lahko bi rekli, da ravno ta faza zahteva najbolj kvalitetno izvedbo, saj je popravljanje napak po zaključku ometov in tlakov izredno težko in drago. Po končanih ometih sledi fina faza, ki je namenjena vgrajevanju izbranih ogrevalnih naprav, nato pa se položi še tlake. Tako je vaša hiša opremljena z vsemi potrebnimi strojnimi inštalacijami.

Seveda ni vseeno, kakšno strojno inštalacijo izberete. Ta mora biti skrbno načrtovana, izbira pa je odvisna od namembnosti objekta, števila ljudi, ki bodo v objektu bivali, razporeditve jakosti ogrevanja po prostorih, optimalen način ogrevanja  in razdelitve stroškov, če gre za večstanovanjski objekt.

Način ogrevanja je najbolj smiselno izbrati glede na dostopnost in ceno energenta, finančno zmožnost naročnika in lokacijo bivalnega objekta. Za izgradnjo strojnih inštalacij pa lahko pridobite tudi Eko subvencijo, v obliki nepovratnih sredstev. Ključno vlogo pri vzpostavitvi učinkovitega sistema v vašem domu pa igra tudi izbira tipa prezračevanja in način klimatizacije. S pravilno izbiro lahko namreč še dodatno znižate strošek ogrevanja, hkrati pa izboljšate tudi kakovost zraka v vašem domu.