Teranov liker za eksplozijo okusov

teranov liker

Le kdo od nas si od časa do časa rad ne privošči kulinaričnega doživetja ob dobri kapljici kakovostnega vina? Vino teranov liker velja za enega izmed najbolj okusnih aromatiziranih vin na tržišču. Teranov liker je sladko aromatizirano vino, ki ga pridelujejo po starem kraškem receptu. Zanj je značilno, da obogati sadno aromatiko vina, ter okus naredi bolj poln in bogat. Je privlačne, bogato rdeče barve, med ljudmi pa je izredno priljubljen zaradi svojega sladkega in izredno pitnega okusa.

Teran je vino, ki je geografsko značilno za obnočje Krasa. Liker narejen iz tega rdečega vina pa so pripravljale že none, pred njimi pa že njihove prednice. Tradicionalni recept se je, zaradi neverjetnega okusa končnega izdelka, prenašal iz roda v rod. Najboljše vinarne tako še danes liker iz terana pripravljajo po starodavnem receptu in tako kulinaričen košček Krasa pripeljejo tudi v vaš dom. Slednjega se držijo tudi pri vinarstvu Colja.

Za posebne priložnosti

Teranov liker je namenjen predvsem pitju ob posebnih priložnostih, odlično pa se obnese tudi kot darilo nekomu, ki zna ceniti kakovostno žlahtno kapljico. Odlično se poda ob prav tako za Kras značilnem kraškem pršutu, mesu z žara ali siru. Če vino teran slovi po dokaj izrazitem okusu, ki ni primeren za vsakega, pa je liker iz terana njegovo popolno nasprotje. Obožujejo ga namreč tudi vsi ljubitelji nežnejših okusov. Le to pa liker doseže zaradi visoke stopnje sldkobe, ki jo pridobi ob kuhanju.

Tradicionalno se teranov liker kuha, njegova glavna sestavina pa je seveda teran. Gre za suho vino, ki se prideluje iz vinske trte refošk in je avtohtona slovenska vrsta vina. Zaradi rasti na kraških tleh, dobi svoj značilen, izrazito saden okus. Teranu se med kuhanjem doda znatna količina sladkorja in znanih ter manj znanih dodatkov, ki rezultirajo v nastanek odličnega sladkobnega likerja. Slednjega nekateri pripravljajo sami doma, vendar pa le avtohtoni prebivalci Krasa poznajo vse prave skrivnosti njegove priprave.

Če torej želite poskusiti tisti pravi liker iz terana, se morate odpraviti na Kras. Zavijte v eno izmed manjših vinarn, kjer jih pri pridelavi žlahtne kapljice vodita predvsem ljubezen do vina, narave in strank. Z veseljem vam bodo posvetili nekaj dragocenih trenutkov, domov pa boste odnesli teranov liker, po katerega se boste z veseljem vračali.