Zakaj se nepremičnine splača kupiti (in ne najeti)?

nepremičnineRecimo, da imate dokaj redno in stabilno službo, vi pa še zmeraj živite v najemu. Pomislite, se vam tole res splača? Se vam res vsak mesec splača vlagati v stanovanje, ki nikoli ne bo zares vaše? Stopite ven iz varnega zavetja in se odločite za nakup nepremičnine.

Če se boste pogovarjali z vašimi starši ali prijatelji katere druge generacije, vam bodo vedno vsi odgovorili enako: nikoli ni pravi čas za nakup nepremičnine. Vedno se najde razlog, zakaj se je temu bolje izogniti, predvsem zaradi dolgotrajne finančne preobremenitve, ki jo vam tale podvig prinese. Ampak gotovo se bodo vaši sogovorniki strinjali s tem, da ko se enkrat podate v nakup nepremičnine, poti nazaj več ni, zato premišljujete veliko bolj taktično, bolje si organizirate finance in glej ga zlomka – še zmeraj si boste lahko privoščili dopust!

Če vas to ne prepriča, pomislite v obratni smeri; če imate vsak mesec na zalogi dovolj financ, da lahko plačate najemnino za stanovanje, v katerem trenutno živite, kako zelo drugače bi bilo, če bi ta denar odšteli za mesečni nakup nepremičnine? Drugače bi bilo samo v tem smislu, da bi potem plačevali vsaj za nekaj, za kar veste, da bo nekoč popolnoma vaše. Za najemniško stanovanje je potrebno skrbeti skoraj tako, kot za svoje lastno, sploh če najemate za daljše obdobje (in prav verjetno je, da to počnete): potrebno je redno beliti stene ter opravljati manjša vzdrževalna dela, a na koncu se bo vanj vselil drugi podnajemnik, vi pa se boste tako selili dalje, od nepremičnine do nepremične, ki s takim odnosom ne bodo nikoli postale vaše.

Nakup nepremične je bolj kot odraz dobrega finančnega stanja znak, da ste končno postali zreli in odgovorni. Kot smo zapisali, potem poti nazaj skoraj da več ni. Ste torej pripravljeni na naslednji korak?