Zobni rentgen je opravljen v le nekaj sekundah

zobni rentgen

Zobni rentgen se v zobozdravstvu uporablja za več namenov, zato je tako rekoč nepogrešljiv postopek v sodobnem zobozdravstvu, ki pomaga diagnosticirati marsikatero bolezen. Rentgen se opravi izjemno hitro, postopek je tudi povsem neboleč in varen, zato se vam ga ni treba bati.

Pri zobnem rentgenu gre lahko za lokalni posnetek zob, ki je zobozdravniku v pomoč pri diagnosticiranju kariesa, lahko se slika zobne krone (običajno se zobozdravnik za tovrstno slikanje odloči, ko že vnaprej sumu, da gre za skriti karies) ali pa naredi panoramski posnetek – to je pregledna slika, na kateri se vidijo zobje ter strukture spodnje in zgornje čeljusti ter nivo kosti za primer napredovanega parodontitisa; tovrstno slikanje je tudi najpogostejše rtg slikanje. Zobni rentgen oz. rtg omogoča tudi telerentgen glave, ki pride posebej prav ortodontom, saj prikaže odnose med čeljustmi ali pa se opravi 3D posnetek, ki je namenjen obsežnejšim protetičnim rehabilitacijam.

Sodobno rentgensko slikanje je od preteklega močno napredovalo, predvsem boste dandanes pri rtg slikanju deležni bistveno manj sevanja kot nekoč, vseeno pa boste tudi danes pred slikanjem zob dobili svinčen predpasnik, ki v največji možni meri zaščiti hrbtenico in rodila. Sicer pa med zobozdravniki velja nenapisano pravilo, da naj paciente na zobni rentgen napotijo največ enkrat na leto – če ste naročeni na nek pregled, kjer se zahteva rtg, vi pa ste pred kratkim že opravili rtg, na pregled pač prinesete zadnji rtg posnetek zob).

Zobni rentgen je praktično nepogrešljiv postopek v zobozdravstvu, ki je do danes že močno napredoval. Obstaja več možnosti zobnega rentgena (krajše rtg slikanje), od namena oz. potreb zdravljenja pa je odvisno na katero vrsto slikanja vas bo napotil osebni zobozdravnik. Slikanje z zobnim rentgenom je popolnoma neboleče, opravljeno pa je v nekaj sekundah, zato vas ne rabi biti strah, pred slikanjem pa boste za zaščito dobili svinčen predpasnik, ki bo zagotovil varen postopek slikanja.