Metalizacija je poseben postopek ohranjanja izdelkov na dolgi rok

metalizacija

Metalizacija je poseben postopek, ko nekemu izdelku podaljšajo obstojnost in življenjsko dobo do 60 let, zato se zmanjšajo stroški vzdrževanja. Skrbna metalizacija izdelkom podaljša obstojnost za 30 let dlje kot barvanje. S tem postopkom se materiali bistveno manj obrabljajo. Izdelek postane bolj trd in odporen proti abraziji ter drugimi kemijskimi vplivi. Zato bo lahko deloval tudi pod zelo težkimi pogoji. Zanimivo je to, da zagotavlja tudi električno prevodnost plastičnih materialov. Izdelek pa je takoj pripravljen za vgradnjo ali za nadaljnjo obdelavo.

metalizacija

Metalizacija vam olajša produkcijo proizvodnje, ker po tem postopku ni treba izdelka sušiti oziroma čakati da se barva ali drugi zaščitni nanosi strdijo. Jeklo, ki se ga metalizira, se ne more poškodovati ali skriviti, ker med postopkom temperatura ne preseže 150 °C. Ta postopek deluje tako, da se osnovna površina materiala prekriva a tanko plastjo kovine.

Material se lahko nanaša v obliki prahu ali žice in je postopek odvisen od strukture materiala, ki se ga obdeluje. Metalizacija se lahko izvaja z roboti za večje serije, kar pomeni, da bo vsak metaliziran kos enako kakovostno obdelan, kot vsi drugi, s čimer se zagotavlja enakomerna kakovost.

Največkrat se ta postopek uporablja v avtomobilski industriji, kjer se obdelujejo šasije tistih vozil, ki delujejo v ekstremnih pogojih. To pa so na primer vojaška vozila in delovni stroji ter železniški vagoni.

Metalizacija se dosti uporablja tudi v farmaciji za farmacevtske stroje ter mešala za zdravila, kjer se uporabljajo abrazivni materiali. Zelo podobno velja tudi za kemično industrijo, kjer se obdelujejo razna vodila in cevke.

V elektro industriji se na primer uporablja pri vetrnih elektrarnah za razna ohišja in vetrnice. Zaščitijo se lahko tudi cevovodi in daljnovodi.  Obdelajo tudi šobe in deli zapornic, ki se hitro obrabljajo. S tem postopkom obdelajo tudi lopatice in turbine.

To je res učinkovit postopek, ki se ga splača uporabiti za vaše obdelovance in se zato kar najhitreje posvetujte s strokovnjakom, da najdete skupne rešitve.